Door te weten welke werking onze manier van leven op de wereld heeft kunnen we onze footprint verminderen. Zo gaan we van weten naar verbeteren.

 

Met bewustmaking kunnen we niet vroeg genoeg beginnen! Door nieuwe generaties een bewuste levensstijl aan te leren zorgen we voor een betere wereld van morgen.

 

In het voorafgaande onderzoek van dit project wordt er gekeken hoe architectuur kan bijdragen in het leerproces van kinderen over de werking van natuurlijke cycli. In het uiteindelijke ontwerp is de cyclus van voedsel als uitgangspunt gekozen.

 

Het project bestaat uit drie onderling verbonden bouwdelen. De bouwdelen staan voor drie aspecten uit de voedselcyclus: voedsel verbouwen, voedsel concumeren en de verval fase. Het onderscheid van de bouwdelen wordt in de vorm, maat en materialisatie aangeduidt.

aanloop restaurant

overzicht model

doorkijken

 

Het project begint bij de leertuin. De Leertuin loopt als voedselberg in een getrapte tuin op. Het symboliseerd dat groeien en je doel bereiken energie en motivatie vergt. Ook zijn de planten van wortel tot bloemknop te ervaren.

 

De kinderen worden vervolgens langs de gevels van het Restaurant geleid. Ze krijgen door verschillende doorkijkjes te zien krijgen hoe het voedsel bereid en geconsumeerd wordt. De doorkijkjes zijn zo gepositioneerd dat de focus elke keer verlegt wordt.

 

De Experimenten Fabriek is uit hergebruikte materialen, zoals frisdrankblikjes, opgebouwd. De interne paden lopen in spiraalvorm omhoog en weer omlaag. Op verschillende hoogtes zijn er platformen voor concentratie en rust-momenten. Op deze platformen staan er ‘leer-bubbles’. Ronde zithoekjes om experimenten en spellen uit te voeren. Het is de mysterieuze ruimte der wonders.

 

 

 

Aanleiding..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zelfbewustzijn creeër over ecologische footprint met behulp van architectuur.

Onderzoeksvraag..

Welke architectonische elementen kunnen kinderen ondersteunen in het begrijpen en leren over de werking van een natuurlijke cyclus?

concept

concept

 

 

 

 

 

 

 

concept